Aktuális hírek, események

Hírek

Novemberben is folytatódik az ökoestek előadássorozat

Az Ökogyülekezeti Mozgalom és a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület közös ismeretterjesztő előadásai "Ökoestek"címmel a vírushelyzetre való tekintettel az online térben folytatódnak. 

Hírek

Kerékpározás, mint a teremtésvédelem eszköze

Október hónap folyamán közös bringázásra hívjuk a református gyülekezeteket és oktatási intézményeket az Ökogyülekezeti Mozgalom által meghirdetett „Bringázz a templomba! Bringázz a Refibe!” kampány keretén belül. Többek között a kerékpározási szokásairól, a biciklizés előnyeiről, a keresztyénség és a kerékpározás kapcsolatáról beszélgettünk Szabó Istvánnal, a budapesti József Attila lakótelepen formálódó református gyülekezet lelkipásztorával.

Hírek

Ökogyülekezeti díjat nyert közösségek

Az Európa Rádió műsorában beszélgetett Hegedűs Márk a 2020-ban ökogyülekezeti díjat nyert közösségekkel.

Hírek

A bezárult világ ébresztése

Imádsággal ajkukon és jó reménységgel szívükben próbáltak a telkibányai reformátusok alkalmat találni arra, hogy a közösség, a település és tágabb környezetük lelkileg, szellemileg megerősödve és élményekkel gazdagon térhessenek haza a tizenegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Teremtés ünnepéről.

Hírek

Teremtés hete Szóládon

Az alábbiakban a Szóládi Református Egyházközség teremtés heti alkalmairól olvashatunk.

Hírek

A közösség megtartása minden eszközzel

Idén ősszel már második alkalommal emlékeztek meg a zsujtai reformátusok a teremtett világukról. 2019-ben brácsa koncerttel, természetfotó kiállítással, istentisztelettel hívták fel a figyelmet, hogy a földet művelésre és megőrzésre kaptuk. Ezen az őszön rendhagyó módon, alkalmazkodva a jelenlegi helyzethez, próbálták az egész közösséget bevonni az ünneplésbe.

Hírek

Teremtés hete a Rózsakerti refiben

A budafoki Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium teremtés heti ünneplésébe nyerhetünk bepillantást.

Hírek

A Teremtés hete a Partiumban, Nagyszántón

Az Ökumenikus Teremtésvédelmi Munkacsoport által közzétett 'Teremtés hete közös ünneplése’ felhívásra, a járványhelyzet bizonytalanságai ellenére is szép számmal érkeztek esemény regisztrációk. Összesen 31 közösség osztotta meg teremtés heti alkalmának hírét, ezek közül 7 közösség jelentkezett a református egyházból, határon innen és túl.

Hírek

Teremtés hete a Zirci Református Egyházközségben

Gyülekezetünkben minden évben igyekszünk valamilyen formában megünnepelni a Teremtés hetét: arborétumi séta és áhítat, kirándulás. Az idei évben október 4-én szabadtéri istentiszteletet tartottunk,...

Hírek

Teremtő Bizonytalanság – A remény nem csal meg

Beszámoló a Zöld Civil Országos NemTalálkozó Teremtésvédelmi Plenáris kerekasztal beszélgetéséről.  A beszélgetésen részt vettek a történelmi egyházak teremtésvédelmi programjáainak képviselői 

Hírek

Ökoestek idén ősszel is!

Az Ökogyülekezeti Mozgalom és a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület közös ismeretterjesztő előadásai "Ökoestek"címmel a vírushelyzetre való tekintettel az online térben folytatódnak. 

Hírek

Komposztünnep 2020 FELHÍVÁS

Kedves Pedagógusok, Diákok, Közösségek, Civilek! Idén 10. alkalommal hirdeti meg a Galgamenti Népfőiskola és a Humusz Szövetség a Komposztünnephez (október 10.) kapcsolódó pályázatát.

Hírek

Ökogyülekezeti címet és díjat nyert közösségek 2020-ban

Hálával és örömmel adjuk hírül a Teremtés Hetének záró vasárnapján, hogy a teremtésvédelem iránt is elkötelezett közösségek száma a nehéz helyzet ellenére, vagy talán éppen azért, idén is gyarapodott.  Az újonnan bekapcsolódott ökogyülekezeti közösségeknek szeretettel gratulálunk, és kérjük Isten gazdag áldását, hogy kitartó lelkesedéssel épülhessenek ebben a fontos szolgálatban is!

Hírek

Isten szívünkbe áradó szeretete

Gondolatok a Teremtés hete 6. napjára.

Hírek

A kiáradt Szentlélek ajándéka

Gondolatok a Teremtés hetére - Az ötödik napi elmélkedés a Szentlélekről szól.

Hírek

Ne várd a reményt, nézd meg jobban, mit kaptál

Gondolatok a Teremtés hete 4. napjára

Hírek

Civil Kerekasztal a Fenntartható Fejlődési Célokért egyházi összefogással is

Az Ökogyülekezeti Mozgalom is fontosnak tartja Fenntatható Fejlődési Célok megvalósítását, ezért csatlakozott a Civil Kerekasztalhoz. "...most rajtunk a sor, hogy a gyakorlatban alkalmazzuk a rendszerszemléletet, felismerve, hogy egy fenntartható társadalom nem a számos különálló problémát próbálja megoldani, hanem tudomásul veszi és megérti, hogy minden probléma valamilyen rendszerben, a környezet és a fejlődés összefüggésében létezik.

Hírek

Kipróbált erény

Talán a világháborúk óta nem nézett szembe az emberiség ilyen megrázó módon egy minden földrészt elérő, fenyegető eseménnyel. Az idei teremtés hetének harmadik napi elmélkedése a kipróbált erényről szól.

Hírek

A teremtő bizonytalanság időszakát éljük

Az emberiséget sújtó világjárvány ellenére is a remény áll a szeptember 27-én kezdődő teremtés hetének fókuszában. Az idei témáról és a koronavírus pozitívumairól, valamint a Károli Gáspár Református Egyetem fenntarthatósági törekvéseiről is beszélgettünk Szűcs Boglárkával, a Károli-egyetem Teremtésvédelmi Műhelyének referensével.

Hírek

A türelem mint formáló erő

„A nehézséggel, a rosszal való szembesülés, a megpróbáltatás útjának egy fontos szakasza, az észrevétlen átalakulás fázisa.” Gondolatok a teremtés hete 2. napjára