Rólunk mondták

rólunk

Teremtésvédelem

Elhangzott a Kossuth Rádió Református Félóra c. műsorában 2012.08. 22-én Augusztus huszadika a református egyházban leginkább az újkenyér ünnepe. Hagyományosan ilyenkor úrvacsoraosztás volt és hálát adtunk azért, hogy van mit ennünk. Sok helyen nemzetiszínű szalaggal átkötött kenyeret tesznek az úrasztalára vagy búzakoszorút fonnak, mert nem természetes a kenyér az asztalon. Mondjuk ezt, de egyre valóságosabban át is éljük. Az ökológiai válság az egyik oka annak, hogy egyre több ember asztalára nem kerül kenyér a mai világban. Ezt a tényt gyakran kitoljuk a tudatunkból, most mégis szembesüljünk egy kicsit ennek a valóságával egy beszélgetés által. Kodácsy Tamást Kiss Sándor kérdezte. A beszélgetés a Rio de Janeiro-i ENSZ környezetvédelmi sikertelen csúcstalálkozó után készült.

rólunk

Teremtés hete

Elhangzott a Kossuth Rádió Református félóra c. műsorában 2012. 09.26-án A következő hét az úgynevezett Teremtés ünnepe. Az egyházban általában nem környezetvédelemről, hanem teremtésvédelemről beszélnek. Nyilván más nézőpontot ad, ha úgy tekintünk a körülöttünk levő világra, mint ami nem a mi csinálmányunk és tulajdonunk, hanem Isten alkotása. Erre szeretnék most felhívni a figyelmet azzal is, hogy egy úgynevezett ökogyülekezet díjat adnak annak a református egyházközösségnek, amelyik a leginkább odafigyel a környezettudatos működésre.

rólunk

Létkérdés konferencia

Elhangzott a Kossuth Rádió Református Félóra c. műsorában 2010.10.08-án A Karácsony előtti hetekben különösképpen is gondolkodunk - kénytelen-kelletlen - a fogyasztói világról. Még a legszegényebbek is kinyitják ilyenkor pénztárcáikat, és úgy érzik, valamit venni kell. Mai műsorunkban több oldalról, ennek a világnak az álságos voltát szeretnénk bemutatni. Mert ebben a világban például a vallás is egy fogyasztási cikk. Mindenki kedve szerint válogathat a különféle spirituális irányzatok közül. Pedig egyre többen megcsendítik a vészharangot, ez így nem mehet tovább. Nemrég megrendezték a Létkérdés konferenciát, amely a multikulturális világ vallási kérdéseiről szólt.