A közösség megtartása minden eszközzel

Az Ökumenikus Teremtésvédelmi Munkacsoport által közzétett 'Teremtés hete közös ünneplése’ felhívásra, a járványhelyzet bizonytalanságai ellenére is szép számmal érkeztek esemény regisztrációk. Összesen 31 közösség osztotta meg teremtés heti alkalmának hírét, ezek közül 7 közösség jelentkezett a református egyházból. Az alábbiakban a Zsujtai Református Egyházközség teremtés heti alkalmaiba  nyerhetünk bepillantást.

Idén ősszel már második alkalommal emlékeztek meg a zsujtai reformátusok a teremtett világukról. 2019-ben brácsa koncerttel, természetfotó kiállítással, istentisztelettel hívták fel a figyelmet, hogy a földet művelésre és megőrzésre kaptuk. Ezen az őszön rendhagyó módon, alkalmazkodva a jelenlegi helyzethez, próbálták az egész közösséget bevonni az ünneplésbe.

A gyülekezet vezetői már a járvány első hulláma alatt is, amikor szüneteltek az istentiszteletek, hétről hétre felkeresték személyesen a hittestvéreket az aktuális információkat tartalmazó körlevéllel. Az interneten pedig újabb és újabb videó-áhítatot készítettek és tettek közzé. Ezekkel a  Most a Teremtés ünnepét több fronton, különböző tevékenységekben igyekezetek átélni. Így imádsággal, énektanulással, közös hitvallással az istentiszteleten, közös diószedéssel a templomkertben és öko-csomagok összeállításával és átadásával tették emlékezetessé.

A közösség lehetőségeit tágította, hogy a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért Egyesület, a „No Planet B” Európai Uniós pályázaton keresztül támogatta az akciót. A támogatásból és a gyülekezeti tagok személyes felajánlásából minden családnak, aki a gyülekezethez tartozik egy-egy azonos tartalmú öko-pakk lett összeállítva.

Ebben madáreleség, házi készítésű szörp, lekvárok és zöld tisztítószerek kaptak helyet. A csomagot levél kísérte, amiben az ünnep mibenlétéről, lelki tartalmáról és a kapott adományról olvashattak a megajándékozottak.

A csomagokat a gyülekezet presbitériuma közös csomagolta be, majd az öt fős küldöttség vasárnap délután sorra látogatta a híveket és személyesen adta át egy kis beszélgetés közepette a szemléletformáló csomagokat.

A csomag lehetővé teszi azt, hogy közösség tagjai imádkozzanak a teremtett világukért, táplálják a tél közeledtével az madarakat, helyi alapanyagból készült ételeket fogyasszanak és a konyhában, wcben, fürdőszobában káros anyagoktól mentes tisztitószereket használjanak. A járványhelyzetre tekintettel a fertőtlenítés kiemelten fontos, ezért is került a pakkba három féle tisztítószer.

 

Szöveg és képek forrása:

Szalay László Pál
református lelkipásztor, Telkibánya - Zsujta

 

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg a Baptista Szeretetszolgálat No Planet B! programja keretében.